Caldura la indemana, in fiecare luna!

Sunt convinsa, ca putem face singuri, orice mai ales ca, "ce-si face omul cu mana lui e bun facut", ne confirma o  veche zicala romaneasca. Important e sa ne documentam foarte bine si sa apelam la consultanta in domeniu.Se pare ca romanul e nascut priceput, pentru ca, in orice barbat exista un potential constructor, dornic sa isi amenajeze casuta visurilor sale.
Acum a venit vara si am uitat de zilele, cand dardaiam de frig, in casele insuficient incalzite sau de facturile cu sume imposibil de achitat, din perioada lunilor de iarna, din cauza pierderilor mari de energie, la care mai sunt si acum restantieri. Si cum "omul harnic isi face vara car si iarna sanie",acum este sezonul constructiilor si al izolarii termice a caselor. Poate veti spune ca, e mai comod sa apelati la o firma specializata, dar va intreb, nu vreti sa aveti cheltuieli reduse la jumatate? De unde apare acest cost minim? Foarte simplu, in locul specialistilor care ne vor impune tot felul de izolatii scumpe si sofisticate, putem folosi materiale uzuale, din natura sau din propria gospodarie. Ca sa nu mai pun la socoteala si faptul ca scapam si de plata manoperei.

Rezultat: bani in buzunar si o locuinta eficienta energetic!
Avantaje: consum redus de energie, confort termic sporit, costuri mici pentru utilitati



Si pentru ca, cineva acolo sus de iubeste, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, a lansat campania "Caldura la indemana!", prin intermediul careia ofera sfaturi practice, la indemana si mai ales accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru cei care vor sa-si izoleze singuri casele. Exista si o pagina pe facebook, Ghidul izolatiei eficiente cu informatii, filmulete si multe recomandari utile despre aceasta campanie.

Acest program a picat la fix, in cazul meu, pentru ca nu peste mult timp, voi incepe renovarea unei case batranesti, din chirpic, ramasa mostenire de la bunici. Nu stiam de aceasta oportunitate insa acum voi urma totii pasii din proiect.
Practic, in functie de zona in care locuiesti, ti se propun niste materiale, pe care le poti folosi, ca sa-ti izolezi casa, astfel:
Pentru casele din zonele joase ale Romaniei (langa marile rauri sau Dunare), se recomanda izolatii cu stuf si papura, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de canepa, in sau lana de oaie. Toate detaliile privind modul de alegere al materialelor, tehnologia de lucru, greselile uzuale dar si costurile estimative le veti gasi aici.
Eu stau la mare iar aici, climatul specific de iarna este cel mai bland, cu temperatura conventionala de -12 grade Celsius, in schimb vara sunt temperaturi excesive. Casa in care vrem sa locuim dupa renovare, este din chirpic, asa ca, potrivit programului voi alege ca material de baza, pentru izolatie lana de oaie, deoarece are un coeficient mare de incalzire. Nu ar fi o problema procurarea ei, deoarece sotul are un prieten care are ferma de animale. Am aflat, ca daca folosesti lana de oaie, bruta este obligatorie tratarea cu apa (solutie) de var, var-argila. Ca solutie de montare, sotul meu s-a gandit sa introduca lana intre doua plase, prinse cu fibra si astfel sa obtinem cea mai "tare" izolatie termica. Bineinteles si cea mai ieftina!
Cand ne vom apuca de treaba, ne-am propus sa respectam cu strictete instructiunile din manualul conceput de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, ca sa nu avem apoi probleme. Asa va sfatuiesc si pe voi, sa faceti!
Cam asa va arata casuta mea, dupa ce vom termina izolarea....



Si pentru casele din zonele de podis, premontane sau montane ale Romaniei exista solutii pentru izolarea cu materiale accesibile. Specialistii recomanda izolatii cu lemn, sipci sau deseuri din lemn, paie de cereale, coceni de porumb,tulpine de floarea-soarelui, fibre de canepa, in sau lana de oaie. Mai multe detalii despre acest tip de izolatie, gasesti aici.
Pentru izolarea cladirilor prin placare, se recomanda produse ca deseuri din lemn cu granulatie mica (talas, rumegus, aschii mici, etc), ace de cetina uscate, lana de oaie, pleava de cereale, tocatura de paie,coceni de porumb si de tulpine de floarea-soarelui, fibrele de canepa sau in. Mai multe detalii despre acest tip de izolatie gasesti aici.
In concluzie, campania "Caldura la indemana!" urmareste sa atraga atentia asupra importantei materialelor de constructii atunci cand vine vorba despre incalzirea locuintelor, acestea avand un rol crucial si o influenta dovedita asupra costurilor, a confortului si a protectiei mediului. Datorita componentei educationale a campaniei, romanii vor afla care sunt beneficiile unei locuinte construite cu materiale de constructie naturale si accesibile, avand in acelasi timp acces la solutii si optiuni concrete, pentru un confort sporit pe toate planurile.

Dragii mei, sper ca, am fost cat se poate de clara si ati inteles cat de mult ne poate ajuta acest program. Daca nu am reusit sa va conving, va invit sa urmariti povestea omului care si-a injumatatit factura la caldura. Vizionare placuta!


Comentarii

  1. De retinut articolul.Bine de stiut.Multumesc pentru aceste informatii

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte intresant articolul, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, sper ca vei stii unde gasesti ajutor cand vrei sa rezolvi problema caldurii in locuinta.

    RăspundețiȘtergere
  4. interesant acest ghid al izolarii eficiente

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E inedit si foarte util, cand nu ai bani si vrei totusi sa ai caldura in casa.

      Ștergere
  5. foarte interesant acest articol, ar trebui sa tinem cont de aceste lucruri..

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar trebui, mai ales ca vom scuti multi bani si vom face economii la caldura.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare