Femei pe bune vs celebre

V-ati gandit vreodata sa atingeti celebritatea? Unele dintre noi sigur am aspirat la acest titlu, insa fie am renuntat pe parcurs fie problemele vietii ne-au impiedicat sa ne atingem visul. Ca sa devii celebra intr-un anumit domeniu, eu cred ca iti trebuie niste calitati puternice, cu care esti inzestrata sau nu de la natura, multa munca si pasiune dar mai ales o ambitie de fier. Nu toate dintre noi ne nastem cu harul celebritatii insa putem fi femei pe bune, chiar daca vom ramane in anonimat. Acest lucru nu ar trebui sa ne mahneasca, din moment ce, inca din antichitate au existat femei extrem de valoroase, care au ramas in istorie pentru aportul adus in stiinta, tehnica, medicina, literatura , aviatie sau politica, de care insa  nu am auzit niciodata. Haideti sa cunoastem cateva femei celebre din Romania, care din pacate au ramas in anonimat. Daca au fost pe deasupra si femei pe bune, voi veti decideti.

1. Sarmiza Bilcescu, prima femeie din lume, Doctor in Drept




Cu ajutorul mamei ei, o feminista autoproclamata, tanara romanca reuseste sa sparga barierele prejudecatilor si ale sexismului si sa se inscrie la Facultatea de Drept din Paris. Astfel devine prima femeie avocat din Europa si prima femeie din lume Doctor in Drept, dupa ce sustine teza de doctorat la Sorbona.

2. Ana Aslan, savanta care a invins batranetea


Dupa doar doi ani de la inceperea  carierei in domeniul gerontologiei, tanara absolventa a Facultatii de Medicina din Bucuresti devine directorul primului Institut de Gerontologie din lume.In cadrul institutului, ea a elaborat medicamente cu efecte curative asupra imbatranirii si a bolilor legate de varsta, de exemplu Gerovital H3, primul medicament creat anume sa intarzie procesul de imbatranire, conceput dupa numeroase cercetari clinice si experimentale.Metodele de tratament si medicamentele brevetate de savanta aduceau statului roman un profit de 17 milioane de dolari pe an.

 3. Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume
Cumnata a scriitorului Duiliu Zamfirescu, Elisa Zamfirescu a avut de luptat cu prejudecatile societatii, atunci cand a dorit sa devina inginer. Respinsa la Scoala  de Poduri si Sosele din Bucuresti a reusit sa intre la Academia Regala Tehnica din Berlin, unde i s-a atras totusi atentia, ca femeia ar trebui sa se ocupe de cei 3 K: "Kirche, Kuche, Kinder", in traducere biserica, bucatarie, copii. Pe scurt, a fost trimisa la cratita, insa Elisa Leonida Zamfirescu nu a renuntat la visul ei. Nu peste mult timp, ea a ajuns sa conduca laboratoarele Institutului Geologic Roman.

4. Smaranda Braescu,  supranumita regina aerului



Curajul acestei romance este impresionant, intr-o perioada in care femeia nu putea accede intr-un domeniu adresat strict barbatilor. Cu toate acestea, tanara a infruntat prejudecatile si a devenit prima femeie pilot din Romania, prima femeie parasutist cu brevet din Romania, campioana europeana la parasutism dar si campioana mondiala, titlu dobandit in urma unui salt de la inaltimea de 7400 de metri. In timpul razboiului, a fost activa ca pilot in  celebra "Escadrila Alba" de avioane sanitare, pe frontul de Rasarit si apoi pe frontul de Vest.

5.Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din lume

Ramasa orfana la varsta de 9 ani si fiind nevoita sa aiba grija de cei trei frati, Virginia Andreescu, nepoata marelui pictor Ion Andreescu, a muncit din greu iar la 18 ani, a fost admisa, cu cea mai mare medie la Scoala Superioara de Arhitectura din Bucuresti. In acelasi timp, ea a studiat si la Academia de Arte Frumoase. A fost prima femeie care a atins gradul de inspector general in arhitectura, lista proiectelor sale arhitecturale fiind impresionanta. A fost sotia fiului ministrului Educatiei Publice sub Carol I, Spiru Haret.

6. Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume



Chiar daca tatal ei i-a spus, ca menirea fetelor este sa fie bune gospodine, sa invete un instrument muzical, sa invete limbi straine, sa-si faca o cultura generala solida, Sofia nu s-a dat batuta si a devenit prima femeie neurochirurg din lume. Prima operatie pe creier a facut-o la doar 24 de ani, pentru a salva viata unui copil aflat in coma. A lucrat timp de 47 de ani la Spitalul nr. 9, facand parte din prima echipa de neurochirurgie din Romania, sub indrumarea marelui profesor Dimitrie Bagdasar.

7. Elvira Popescu, actrita supranumita Notre Dame de Theatre


A fost actrita romanca de teatru si film, directoare de scena care a avut o cariera stralucita in Franta. A jucat in filme timp de 50 de ani dar teatrul a fost cel care a consacrat-o si i-a adus un succes remarcabil la Paris. A fost divinizata de francezi si pretuita de multe personalitati. A urcat pe scena, prima data la 16 ani si a cucerit publicul din Romania. Desi pe ecran a jucat alaturi de Alain Delon si Claudia Cardinale nu a stralucit niciodata ca pe scena, fapt pentru care francezii au numit-o Notre Dame de Theatre.

8. Haricleea Darclee, privighetoarea din Carpati



 Soprana de renume international, Haricleea a fost remarcata de compozitorul Charles Gounod care spunea despre ea, ca"are in gat o privighetoare". A cucerit imediat publicul iar Giacomo Puccini si  Alfredo Catalani compun pentru vocea ei opere remarcabile. S-a impus ca primadona in marile teatre de opera de la Paris, Berlin, Roma, Lisabona, Barcelona, Moscova, Monte Carlo dar din pacate, succesul ei nu a fost pretuit in Romania.

Acum eu nu stiu sigur, daca toate romancele valoroase prezentate mai sus au fost si femei pe bune in viata de zi cu zi. Perfecte si stralucitoare intr-un anumit domeniu, cu siguranta au fost insa cum s-au comportat ele in viata reala si cum le-au perceput prietenii si familia, nu mai putem afla niciodata.
Ca sa fii o femeie PE BUNE, inseamna sa fii naturala si sa traiesti intens fiecare moment din viata.  In calitate de iubita, sotie, mama, prietena sau bunica, o femeie adevarata stie sa-i faca fericiti pe cei din jur, cunoaste sacrificiul si dragostea nemarginita. O femeie pe bune este reala si imperfecta. Ea are zile bune, cand radiaza de fericire si dimineti mai proaste, in care, nu are chef sa iasa din casa.

 Pentru ca, asemenea femei sunt peste tot in jurul nostru, Lactacyd a demarat  campania #femeipebune  care vrea sa arate, ca nimeni nu-i perfect si ca femeile, cu bune si cu rele, sunt speciale asa cum sunt. Pentru toate grijile si visele lor, pentru momentele de putere dar si pentru cele de slabiciune, femeile sunt grozave asa, imperfecte.

Original, Lactacyd, organizatorul campaniei, ne anunta scopul campaniei:


"Vrem să descoperim câte #femeipebune avem împrejur!

La care dintre prietenele tale de pe Facebook te gândești prima dată atunci când spui #femeiepebune?
Spune-ne ce o face să fie #femeiepebune, dă share și... puteți câștiga premii împreună! "

Atat femeile cat si barbatii daca vor spune la ce persoana se gandesc, atunci cand aud de"femei pe bune" si daca dau share acelui mesaj pot castiga prin tragere la sorti electronica, diverse premii, la dublu, cum ar fi: lantisoare de argint sau kituri ce contin ruj, oglinda si sort personalizate, o farfurie, o rama foto personalizata si un produs Lactacyd. Nu-i asa, ca sunt tentante? Nu trebuie decat sa intrati aici si sa nominalizati  #ofemeiepebune.


Va tin pumnii si va doresc mult succes!


Comentarii

  1. O femeie pe bune stie sa se transforme ori de cate ori va fi nevoie intr-un personaj care sa joace cel mai bun ron in fiecare etapa importanta din viata sa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai mare dreptate...o femeie pe bune este o actrita perfecta, care stie sa transmita persoanelor din jurul ei sentimente ca iubire,respect,devotament, incredere.

      Ștergere
  2. Fiecare dintre noi suntem #femeipebune, indiferent daca suntem frumoase sau urate, slabe sau grase, blonde sau brunete...orice mama, sotie, prietena poate fi numita o femeie pe bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul tau! Chiar nu stiam prea multe despre aceste femei deosebite. Cand spun #femeipebune, ma gandesc la prietena mea Irina, care e o mama si sotie devotata si iubitoare, care stie sa-i faca fericiti pe cei din jur.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare