Antreprenor de restaurant sau viata de corporatist ?
Sa gasesti un job in ziua de azi este o adevarata provocare. Si asta, mai ales daca esti trecut de 40 de ani. Cred, ca multi s-au convins ca desi exista o groaza de platforme unde poti sa aplici la diverse posturi, ori sistemul nu functioneaza ori angajatorii au devenit extrem de pretentiosi. Bine acum nu ma refer la un job de casier sau vanzator ci la unul corespunzator unui absolvent de facultate. Din proprie experienta va pot spune, ca aproape toti angajatorii prefera tinerii, pentru ca ei au un mare avantaj... pot alerga iar munca de teren este la mare cautare, pentru firmele aflate in expansiune. Asa ca, m-am lasat pagubasa. De curand insa am primit o oferta sa lucrez intr-o multinationala dar nu am stiut ce sa raspund.
Exista jobul perfect?
De pe margine viata de corporatist pare atractiva: munca de birou, salarizare peste medie, tinute elegante, posibilitati de promovare In realitate, sa lucrezi intr-o multinationala nu este o solutie pe termen lung. Izolati in cladiri de sticla si beton, corporatistii sunt mai mereu obositi. Zilele lor se scurg printre taskuri, call-uri si mitinguri. Stresul si presiunile la care sunt supusi ii fac pe unii sa intre in depresie iar eu nu vreau asta. Atunci ce este de facut? Cred ca a venit momentul sa iau o decizie. Mai ales, ca exista oportunitati pe care ar fi pacat sa le ratez.
5 motive sa deschizi un restaurant
Am aflat ca in acest an s-au suplimentat fondurile europene pentru investitii in Romania si ma bate un gand: sa imi deschid un restaurant. De ce restaurant?
1.Faci ceea ce iti place
Lipsa unui sef care sa dicteze sarcini si obiective iti poate oferi satisfactii majore. Sentimentul de control al propriei vietii si faptul ca tu esti cel care stabileste regulile te fac sa mergi la munca cu placere.
2. Program de munca flexibil
Un om de afaceri are mai mult timp liber. Probabil ca, la inceput trebuie sa stai mai mult la munca, pana incep lucrurile sa se miste dar odata ce treaba merge, iti poti gestiona propriul program si chiar te poti retrage din anumite activitati.
3.Nu mai ai grija gatitului si ai zilnic un meniu variat
Cred, ca oricine are zile in care nu stie ce sa mai gateasca celor dragi. Stiti momentele alea in care familia s-a saturat de aceleasi preparate iar tie ti-e teama sa incerci altceva de teama unui esec culinar? Ei bine, daca ai un restaurant ai scapat de aceasta grija.
4. Poti obtine finantare din fonduri europene
Unul din programele de finanțare care oferă o finanțare nerambursabila mai consistenta este HoReCa 2021. Suma maxima oferita este 800.000 Euro/aplicant. Va recomand contactarea unui consultant in domeniu pentru îndrumare și ajutor.
5. Ai alternativa delivery în situații de criza
Cunosc faptul ca, deschiderea unui restaurant implica si riscuri. Potrivit statisticilor, 60% dintre restaurante dau faliment la doar un an de la deschidere. Dar mai stiu un lucru. Daca pui pasiune, investesti mult timp si bani, nu ai cum sa ratezi. Ca sa ai un bussines de succes trebuie sa fii atent la toate detaliile si sa planifici totul ca la carte. De la aparatura de bucatarie si meniuri pana la locatie si alegerea angajatilor, totul trebuie ales cu foarte mare grija.
Pasii deschiderii unui restaurant
M-am gandit deja si restaurantul meu va fi unul micut dar cochet, care sa satisfaca gusturile celor care ii vor trece pragul. Ca sa am succes trebuie sa vin cu ceva nou pe piata si sa am un concept unic. Locatia este primordiala in acest bussines, asa ca restaurantul meu il vad intr-un loc retras, in apropierea unui lac si cu multa verdeata in jur. Atuurile mele trebuie sa fie meniul unic, tematica restaurantului dar si calitatea preparatelor. In functie de meniul stabilit si de conceptul ales voi cumpara echipamentele din bucatarie. Nu trebuie sa ma pricep prea mult la asta, exista specialisti care ma vor ajuta. Cand imi voi alege echipamentele primul criteriu dupa care ma voi ghida va fi utilitatea lor. Intr-o bucatarie se lucreaza mult si contra timp, de aceea personalul va avea nevoie de un traseu cat mai simplu deci designul bucatariei mele va fi unul minimalist. In acelasi timp, voi opta pentru o bucatarie usor de intretinut. Curatenia este esentiala in zona de preparare, astfel ca voi alege echipamente cu picioare de sustinere pentru a avea acces usor sub dispozitive. Am gasit echipamente potrivite pentru restaurantul meu aici. In functie de sectorul dorit, la GGM Gastro sunt oferite solutii gastronomice personalizate, fie daca este vorba despre masini de gatit, mobilier din inox, celule frigorifice sau hote.
De ce sa alegi GGM Gastro?
Este o companie germana ce ofera echipamente profesionale, articole de gatit, mobilier si ustensile pentru restaurante, iar de curand compania este si in Romania. GGM Gastro a fost creata cu scopul de a reinventa gastronomia in fiecare zi, oferind restaurantelor si firmelor de catering echipamente inovative, calitative atat pentru a usura munca personalului din restaurante, cat si pentru a oferi clientilor produse si servicii la standarde ridicate. Gama de echipamente este foarte variata. Poti utila complet restaurante, pizzarii, cafeterie, macelarie, gelaterie, brutarie, bar, catering dar si un chiosc sau o benzinarie. Unde mai pui la socoteala si faptul ca, indiferent ca e vorba de un frigider, masina de gatit sau cuptor pentru pizza, la GGM Gastro se aplica garantia celui mai mic pret la toate produsele.
Avantaje pentru clientii GGM Gastro
-toate produsele pot fi achizitionate online, fara a fi nevoie sa te deplasezi, acestea ajungand la restaurant intr-un timp cat mai scurt
-transportul este gratuit pe teritoriul Romaniei
-se ofera consiliere telefonica pentru produse non stop
Unic!
Numai la GGM Gastro poti viziona materiale video pentru explicarea modului de instalare si functionare a produselor.
Pentru ca o afacere in domeniul alimentatiei publice cere o investitie mare, pentru inceput imi voi procura doar echipamentele de baza, urmand ca pe parcurs cand va aparea profitul sa continui cu dotarile.
Primele 5 produse din bucataria mea
1. In primul rand voi lua un frigider profesional cu doua usi, foarte incapator pe care l-am gasit la reducere. Consider, ca este foarte important ca alimentele sa fie pastrate in conditii optime pentru ca altfel preparatele nu pot fi gustoase.2.Voi alege apoi o masina de gatit cu cuptor pe gaz 700, la care voi gati cele mai savuroase ciorbe, gulas, musaca, sarmalute dar si cele mai suculente fripturi si grill-uri.
3. Cred ca nu poti face nimic intr-o bucatarie fara un mobilier adecvat. O masa de lucru unde creezi retetele este si ea esentiala pentru bucatar.
4. Si pentru ca fara vase de gatit nu poti sa bucataresti, voi opta pentru un set de oale si tigai profesionale din otel inoxidabil in care voi prepara numai bunatati.
5. Nu in ultimul rand, voi alege o hota puternica pentru restaurantul meu. Nimic nu e mai neplacut decat sa simti miros de peste sau de ceapa prajita cand tu abia ai patruns in restaurant. Mirosul de mancare ii poate respinge de la intrare pe clienti.
Si daca echipamentele le-am stabilit deja, mai ramane sa gasesc personalul. E foarte important sa am o echipa de oameni seriosi si un bucatar sef talentat.
Dupa cum se vede, eu deja am gasit bucatarul sef. Ce ziceti, bussines-ul meu va avea succes daca il conving pe chef Florin Dumitrescu sa gateasca pentru mine? Eventual il iau asociat, ca restaurantul cu el la cratita va fi plin, de asta sunt sigura!
Voi v-ati gandit vreodata sa va deschideti un restaurant?
Comentarii
Trimiteți un comentariu