Premiera absoluta la Festivalul Statuilor Vivante

Statuia vivanta este o forma de arta stradala, aparent simpla dar cu un puternic impact asupra trecatorilor. La prima vedere, ea este un actor care costumat si machiat, in asa fel incat sa imite o statuie, este capabil sa stea nemiscat mai mult timp incat publicul sa poata fi indus in eroare. Putini dintre spectatori iau in considerare arta acelui actor, antrenamentul sau specific, capacitatea iesita din comun de a interrelationa cu publicul, de a improviza, rezistenta sa obtinuta dupa lungi antrenamente si nu in ultimul rand, bucuria de a oferi publicului un subiect cat mai interesant de meditatie. Statuia vivanta este clipa in care un actor trece examenul rampei si devine maestru este momentul de varf al marilor actori, fiind considerat un echivalent al one man showului din teatrul asa zis "traditional".




Cum am facut eu cunostinta cu statuia vie

Din pacate, la prima mea intalnire, eu am perceput gresit acest demers artistic. Si asta din cauza unor amatori, lipsiti de talent dar hotarati sa castige din mila turistilor sositi pe litoral sau aflati pe marile bulevarde ale lumii. Cand i-am intalnit pe faleza statiunii Albena, Bulgaria si am observat cutia, cu cateva monede aruncate in ea, m-am gandit ca, acele persoane sunt de fapt niste cersetori care au gasit o metoda noua de a agata si impresiona turistii. Lipsa lor de profesionalism si comportamentul de prost gust ieseau la iveala daca un spectator curajos incerca sa-i atinga, pentru a se convinge daca sunt fiinte vii sau doar statui. Imediat acesti impostori le aplicau pe loc o corectie curiosilor, tragandu-i de par in timp ce, pe cei care-i rasplateau pentru prestatia lor, le multumeau facand reverente sau invitandu-i langa soclu, pentru o fotografie impreuna. 

 Era necesar Festivalul Statuilor Vivante?

Din cauza cersetoriei mascate si a agresiunii acestor persoane asupra turistilor, autoritatile au inceput sa alunge statuia vie de pe marile bulevarde ale lumii, lucru care a afectat negativ imaginea teatrului stradal. Intrigati de aceasta situatie, actorii profesionisti au dorit sa intervina si sa-si adjudece statuia vivanta. Astfel, artistii teatrului Masca au initiat Festivalul Statuilor Vivante prin care ofera publicului, an de an, adevarate bijuterii stradale. Ei vor sa demonstreze iubitorilor de arta, adevaratul concept al statuii vii dar si modul in care aceasta poate comunica trecatorilor o poveste, care poate schimba lumea. Prin organizarea acestui eveniment, artisti din Romania, Austria, Olanda si China incearca impreuna sa se opuna atacului violent pe care neprofesionistii si amatorii, in fapt simplii cersetori, il produc impotriva statuii vivante. Ei vor evolua in 60 de spectacole si vor intruchipa statui vivante mult mai competitive si mai bine realizate ca pana acum.

"Teatrul Masca propune statui care va vor emotiona pana la lacrimi, statui capabile sa starneasca bucurie si liniste in sufletele celor ce le vor privi" (Mihai Malaimare)

 In 2017, o editie speciala

Anul acesta, cele sapte zile ale editiei se vor adresa, pentru prima oara, unor tinte absolut diferite. Artistii vor evolua in fata sofisticatului spectator din cel mai mare parc bucurestean, Herastrau dar si in doua parcuri din doua cartiere marginase, Militari si Ferentari. Daca pana acum actorii Teatrului Masca si invitatii sai au mai oferit productiile lor locuitorilor parcului Crangasi, din sectorul VI, acum, acestia vor sa faca un experiment. Ei vor sa se intalneasca cu spectatorii unui cartier, care incearca din rasputeri sa-si contrazica o istorie, nu tocmai pozitiva, Ferentari.  Tocmai din acest motiv, organizatorii Festivalului Statuilor Vivante considera ca, oamenii din cartierul rau famat al capitalei, vor fi poate mai atenti si mai incantati de ideea lor, aceea de a se afla pentru doua zile, chiar sub ferestrele blocurilor lor, mai exact in parcul Humulesti. Reprezentantii Teatrului Masca sunt convinsi, ca vor castiga pariul facut cu ei insisi si cred cu tarie, ca si cei din Ferentari vor accepta si vor consuma cu bucurie, actul lor de cultura si vor avea chiar reactii spectaculoase.
Festivalul din acest an va fi o editie cu totul diferita de cele anterioare si va incepe cu Noaptea Statuilor Vivante, care va aduce alaturi artisti romani si straini. Spectatorii vor fi invitati intr-un parc al unuia dintre cele mai interesante muzee din Bucuresti, Casa Filipescu-Cesianu, un spatiu invaluit de mister si eleganta ce va crea o stare speciala potrivita momentului.

Ce asteapta actorii de la public?

Nimic nu este mai important pentru un artist decat recunoasterea muncii lui. Un zambet in coltul gurii, o privire admirativa, o vorba buna sau un motiv de meditatie asupra conditiei umane sunt lucruri care ii vor bucura enorm pe profesionistii artei stradale. Prin emotiile provocate de acestia,  spectatorii vor pluti in universuri neatinse de "teatrul traditional".
 Asadar daca sunteti din Bucuresti sau doar in trecere prin capitala, va invit, sa descoperiti lumea magica a statuilor vivante

Programul complet:

30 mai  - Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu - Cesianu, ora 20:00
31 mai  - 1 iunie - Parcul Humulesti (cartierul Ferentari)
2 - 3 iunie - Parcul Crangasi (cartierul Crangasi)
4 - 5 iunie - Parcul Herastrau, intrarea din Soseaua Nordului ("Locul de la Roata Mare")

  Festivalul va incepe in fiecare zi la ora 16 iar intrarea este gratuita. Organizatorii celei de a VII a editii a festivalului  anunta  in Bucuresti, un eveniment cultural fara precedent, care va fi cu siguranta deschizator de perspective. Haideti sa nu-l ratam, pentru ca....

"Statuia vivanta este un miracol, pe care trebuie neaparat sa-l descifrati" (Mihai Malaimare)




Comentarii

Postări populare