eMAG discrimineaza copii olimpici

Nu am mai scris de ceva timp pe blog. Fie din lipsa de inspiratie sau poate ca, am preferat sa fac ceva mai util cu viata mea, insa pe blogul meu s-a asternut praful. Cred ca, as mai fi amanat revenirea mea dar de cateva zile sunt intrigata de o situatie nedreapta. Si cine ma asculta mai bine decat prietenul meu, blogul, care ma ajuta sa-mi descarc sufletul si cititorii mei, cu care aleg sa imi impartasesc gandurile si situatiile prin care trec.

 Excelenta doar pentru unii

Astazi, vreau sa va povestesc despre Fundatia eMAG, care se joaca cu vorbele dar mai ales cu sufletele unor tineri, care nu isi doresc decat sa fie olimpici la matematica, fizica sau informatica.
"Programul “Hai la Olimpiadă!” a fost lansat în 2012 de Fundația eMAG cu intenția de a oferi suport tuturor celor care doresc să facă performanță în educație, copii și profesori deopotriva", asa se laudau organizatorii celui mai altruist proiect de sustinere a elevilor care isi doresc, mai mult ca orice sa fie olimpici. In urma cu o luna, anuntau aici ca toti copiii de gimnaziu si liceu, fara sa aminteasca niciun criteriu de selectie vor avea sansa sa fie pregatiti gratuit in centre de excelenta, finantate de ei, la ce disciplina isi doresc: matematica, fizica sau informatica. Singura conditie ca sa fie acceptati era doar sa aplice la acel program. Tare s-au mai bucurat toti acesti copii pentru ca, se stie cat de scumpe sunt meditatiile private, inaccesibile chiar pentru unele familii insa bucuria unora nu a durat prea mult.  Dupa o saptamana de la inscrierea pe site, reprezentanta fundatiei eMAG, Alexandra Latu i-a instiintat pe toti copiii de la scolile private ca acestia au fost respinsi de la centru, pe motiv ca:"Voi aveti un numar mai mare de ore de matematica decat cei din scolile de stat si nu mai aveti nevoie de pregatire la matematica in centrul de excelenta ".  Aberanta este scuza invocata de aceasta doamna, din moment ce oricine stie, ca in scolile private, planul de invatamant si programa scolara sunt in conformitate cu cele ale Ministerului Educatiei si cred ca putea mai intai sa se documenteze inainte sa  scoata pe gura aceasta ineptie. Sau  poate ca raspunsul  a venit rapid, pentru ca oricum organizatorii nu vor sa vada in centrul de excelenta de la matematica, copii din scoli private. Si atunci trebuia inventata o scuza.

 Matematica, bat-o vina

Curios este faptul ca, numai la matematica, se intampla acest lucru. Cei care doresc sa studieze fizica, chimie sau informatica sunt mai norocosi. Acestia pot beneficia de ore de pregatire gratuita in centrele deschise de eMAG, chiar daca frecventeaza o scoala privata. In aceste conditii, stau si ma intreb care este logica organizatorilor? De ce doar in cazul matematicii se face aceasta discriminare? Sa fie de vina faptul ca e regina stiintelor? Si asta se intampla, in conditiile in care majoritatea elevilor respinsi au obtinut anul acesta premii la olimpiada nationala de matematica dar si la olimpiadele internationale de juniori si de seniori.

 Foto fundatiaemag.ro
 Pedepsiti ca au ales sistemul privat ?

 In fiecare an, de cand a demarat programul "Hai la olimpiada" elevii dornici de performanta si care an de an reprezinta cu succes judetul sau chiar Romania la olimpiadele si concursurile internationale sunt refuzati constant de catre cei de la Fundatia eMAG. Si asta, in ciuda intrebarilor puse de parinti, care nu inteleg de ce odraslele lor sunt vitregite de board-ul eMAG-ului doar pentru ca ei au ales pentru acestia, scoli unde le sunt asigurate conditii mai bune. Invata in clase cu un numar mic de elevi, cu profesori motivati care folosesc metode moderne de predare, cu dotari care-i ajuta in procesul de invatare, cu masa asigurata si program after-school pentru parintii corporatisti si cu multe cluburi atractive care ii incita pe copii la cunoastere. Cum sa nu iti doresti, sa inveti in asemenea scoli mai ales daca iti vezi copilul implinit. Chiar daca faci un efort financiar mai mare cand scopul tau e atins, eu cred ca se merita.

Promisiuni mincinoase

Revenind la atitudinea fundatiei eMAG, consider ca au facut o DISCRIMINARE in ceea ce priveste elevii din scolile particulare, atata timp cat au trambitat sus si tare ca :"Prin programul „Hai la Olimpiadă!” urmărim ca pregătirea pentru performanță să se desfășoare în cele mai bune condiții și să oferim această posibilitate tuturor copiilor care pot și doresc să se pregătească la un nivel peste medie.Vrem să ne asigurăm că potențialul copiilor va fi cultivat corect, cu ajutorul acelor profesori valoroși care încă există în sistemul educațional românesc" asa sustineau cei de la eMAG pe site-ul lor.
Domnilor de la eMAG, si copiii de la scolile private POT SI DORESC sa fie olimpici si chiar au crezut ca potentialul lor va fi cultivat corect cu ajutorul profesorilor valorosi, finantati de o fundatie, care afirma ca ii pasa de elevii capabili ai Romaniei, insa au constatat, (ce pacat insa, ca atat de devreme incep sa fie dezamagiti !) ca de fapt ,ati folosit doar o lozinca mincinoasa pentru a va face imagine pozitiva. Cum puteti sa spuneti, ca:"contribuim astfel, la continuarea tradiției performanței școlare și creăm premisele pentru creșterea nivelului general de educație".cand voi indepartati de la excelenta varfurile unei generatii remarcate deja la nivel national si international? Indrazniti sa mai spuneti ca sustineti performanta si va doriti ca Romania sa castige medalii la olimpiadele internationale, cand voi interziceti accesul in centrele de excelenta unor tineri care au obtinut medalii de aur la Balcaniada si la OIM?

 Olimpici ignorati de eMAG

Eu sunt oripilata de aceasta reactie si as vrea sa inteleg mai bine ce a generat acest refuz categoric dar nu am reusit sa iau legatura cu reprezentatii eMAG. Probabil, se conduc dupa principiul, unde-i lege nu-i tocmeala!
Dragi mei, cititori voi ce parere aveti despre proiectul altruist al acestei fundatii, care se dovedeste a fi generos doar pentru unii copii ai Romaniei? Mai ramane, ca intr-o buna zi sa fim respinsi atunci cand vrem sa facem cumparaturi pe site-ul eMAG, pe motiv ca avem doua masini si sistemul nu permite acest lucru. Traim doar in Romania si orice lucru este posibil insa cred, ca DISCRIMINAREA unor copii este un act care trebuie sa fie sanctionat de forurile competente.

Comentarii

Postări populare